Suomen vaihtelevat sääolosuhteet ja kylmä talvi asettavat omat haasteensa koiran kanssa ulkoiluun. On tärkeää tunnistaa, milloin lemmikkisi todella palelee ja tarvitsee lisälämpöä vaatteista. Erityisesti lyhytkarvaiset ja pienikokoiset koirat voivat palella herkästi, mutta myös isommat koirat voivat kaivata kerroksia päälleen kylmällä säällä. Tässä artikkelissa käsitellään erilaisia tapoja, joista voit huomata, että koirasi palelee, ja milloin on aika pukea koiralle ensimmäinen takki tai lisäkerroksia, tai kenties kengät?
Vapina on yksi yleisimmistä ja helpoimmin tunnistettavista palelun merkeistä. Jos koirasi alkaa täristä tai vapista ulkona kylmässä, se on signaali siitä, että koira palelee. Vapina on koiran tapa yrittää tuottaa lisälämpöä lihaksia liikuttamalla, mutta jatkuva vapina on merkki siitä, ettei koira enää pärjää ilman lisäsuojaa. Tärisevän koiran ulkoiluttaminen läpi talven on julmaa. Jotkut koirat kuitenkin vapisevat “muuten vaan” tai esimerkiksi ulkoilun tuomasta innostuksesta tai jännityksestä.
Koiran liikkeiden muuttuminen hitaammiksi tai jäykemmiksi on usein merkki siitä, että se yrittää säästellä kehoaan kylmältä. Paikalleen pysähtyessä koira saattaa myös seistä ihmeellisessä puoli-istuvassa asennossa.
Palelun merkit voivat ilmetä myös koiran käytöksen kautta. Jos koira alkaa käyttäytyä levottomasti, hakeutuu lähelle omistajaansa tai yrittää etsiä suojaa, se viestii kylmästä olostaan. Koira voi koittaa pyrkiä esimerkiksi toisten ihmisten koteihin tai kauppoihin sisälle. Koirat saattavat esimerkiksi hakeutua yhtäkkiä ihmisten jalkojen viereen. Tämä käytös voi näkyä myös yllättävänä hidasteluna tai kiinnostuksen puutteena ympäristöä kohtaan.
Kylmä ilma ja pakkaslumi voivat erityisesti tehdä kipeää koiralle, jolla on jo muutenkin kylmä. Jos koira alkaa nostella tassujaan vuorotellen, pitää niitä ilmassa tai jopa yrittää nuolla tai suojata tassujaan, se todennäköisesti tuntee kylmyyttä jaloissaan. Jalkojen nosteluun voi auttaa entistä lämpöisemmät vaatteet, tai ihan vaan koirien tossut. Ilmeisesti kun koiran keho on muuten lämmin, tassuihinkin riittää tarpeeksi lämpöä. Jotkut koiranomistajat myös kertovat tassujen rasvaamisen vähentävän tassujen nostelua pakkasilla.
Koirien säänkestävyys vaihtelee yksilöllisesti rodun, koon, iän ja terveyden mukaan. Joillekin koirille riittää pelkkä oma karvapeite läpi suomen kylmän talven, kun taas toiset tarvitsevat vaatetusta syksystä kevääseen. Seuraa koirasi käytöstä ulkona ja reagoi tarvittaessa. Lämpimänä pysyminen ei ole vain mukavuustekijä, vaan se myös suojaa koiraa kylmässä aiheutuvilta terveysongelmilta, esimerkiksi lihaksien ongelmilta. Kun tunnet palelun merkit, voit huolehtia siitä, että koirasi pääsee nauttimaan talvikeleistä ilman kylmän aiheuttamaa epämukavuutta.
Valokuvaaja Mitchell Orr